De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


zondag 10 november 2013

Rusland


Jullie weten misschien al dat ik dol op Rusland ben.
Nou is dat door de politieke spelletjes opeens een beladen onderwerp geworden. Heel erg jammer, want daardoor vergeten we even de mooie dingen van Rusland: de taal, de muziek, de literatuur, de kunst, het platteland.
Hoogste tijd om die kant eens te benadrukken!

Ik begin meteen met mijn allerfavorietste illustrator: Ivan Bilibin (1876 - 1942).
Hij was een leerling van Ilya Repin en vooral bekend om zijn sprookjesillustraties en toneeldecors.Hier kunnen jullie nog meer van zijn werk zien.

Daarnaast haal ik graag inspiratie uit de Russische folklore. Borduursels, felle kleuren, houtsnijwerk, alles is even prachtig. Niet zo lang geleden kreeg ik dankzij een Pinterest-swap deze prachtige vilten mand van Miranda, geinspireerd op Rusland:  Ik heb, dankzij mijn kortstondige Russische verkering, ooit geprobeerd de taal te leren. Moeilijk natuurlijk, vooral toen de relatie voorbij was. (Het is daarmee weer bewezen dat een taal het beste geleerd wordt in de praktijk!) Ik weet nu voor de rest van mijn leven wat "ik hou van jou" in het Russisch is.
Het kan nooit kwaad om dat in een aantal talen te kunnen zeggen.

Begin dit jaar was er in het onvolprezen Asser museum - dat echt de provinciestatus ver overschrijdt - weer eens een prachttentoonstelling over Sovjetkunst. Er stond zelfs maandenlang een standbeeld van Lenin in Assen, zwaaiend aan het einde van de vaart.


Tijdelijk, want nu staat er een enorme zevenarmige Joodse kandelaar, om de aandacht te vestigen op de tentoonstelling over de Dode Zeerollen.
Ik wil maar zeggen: Drenthe, he?
Om eerlijk te zijn, ook het Groningermuseum (jullie allen waarschijnlijk beter bekend) heeft regelmatig Russische tentoonstellingen.
Ergens tussen die twee in woon ik. Ik ben toch maar een bofkont.

Heel wat jaren terug ben ik een aantal keren in Rusland op bezoek geweest en ik was iedere keer erg onder de indruk van de hartelijkheid en de gastvrijheid. Ik kwam bij mensen thuis die het waarschijnlijk niet breed hadden, maar alles werd uit de kast gehaald om het voor ons gasten maar zo aangenaam mogelijk te maken. Daarbij hoorden onherroepelijk de fles wodka, muziek en zang, vele toespraken en hier en daar een traantje als het wat emotioneler werd.
Bij zo'n bezoek werden we ook overladen met kadootjes.Russen zijn dol op kadootjes geven. Matroushka's,  geschilderde lepels, lakdoosjes en speeldgoed, we kregen van alles aangereikt.
Achteraf hoorde ik dat dit soort kadootjes in Rusland met veel toewijding eindeloos wordt doorgegeven. Niemand die het erg vindt als hetzelfde kadootje via een omweg weer bij hem terugkomt. Ze worden gewoon opnieuw doorgegeven.
Ik vrees dat wij daar toen in ons enthousiasme een circel hebben doorbroken.

Lakdoosje
Russische postzegels uit de zeventiger jaren.
Tijdens zo'n bezoek gingen we vaak met de hele familie de bossen in om bosbessen, frambozen of paddenstoelen te zoeken. Of om water te halen bij een bron.

Ivan Bilibin, het bos
Nikolay Bogdanov Belsky, het platteland
In de datcha  werden er piroshki en paddestoelensoep gemaakt en met flinke scheuten smetana (zure room) opgegeten.
Ik heb er in die tijd ook leren melken, met zo'n echte koe, weet je wel, en op zo'n echt driepootkrukje.
Nu ik erover nadenk, de zon scheen er ook altijd!
Ach, waarschijnlijk romantiseer ik het een beetje. 

Natalia Milashevich
Joeri Wasnetsov
Mijn grootste Russische schat kreeg ik tijdens mijn laatste bezoek: een knalgroene, gebloemde sjaal. Hij heeft jaren in een kast gelegen, omdat ik niet wist wat ik ermee kon. Wegdoen was, gezien de herkomst, uitgesloten. Maar om zoiets nou te gaan dragen?Toen kwam ik hem zomaar op Pinterest tegen, bij een Russische moeder met kind.

foto: Ladna Kobieta
Kort daarna bij deze twee Siberische vrouwen.

foto: articphoto.co.uk

En ik zie opeens hoe mooi mijn Russische sjaal is! Los van politieke lading, culturele censuur en leeftijdsgebonden normen. Gewoon mooi.
Dus als jullie een groene flits zien rondlopen, in Assen of Groningen, dan is dat jullie Kyroushka!

14 opmerkingen:

 1. Dat is toch een prachtige sjaal om te dragen! Bijzonder om joiw sjaal tegen te komen op die foto's. Ik ben helemaal weg van het meisje op de steiger, bijzonder mooi. Heb je een goede dag gehad op de markt? Ik kom vast in de Kerstsfeer met het Scandinavische hart aan de muur :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, prachtig schilderij is dat, vind ik ook.
   Leuk dat het hart al hangt! Noem het voorlopig gewoon een Sinterklaashart, kan makkelijk. Harten zijn symbolen voor alle feesten.

   Verwijderen
 2. hi Kyra, mijn eerste reactie was ook: DRAGEN en dat doe je dus blijkbaar ook. Mooie afbeeldingen heb je ons deze keer op getrakteerd, dankjewel voor je verhaal!!! Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat die sjaal zo lang in de kast heeft gelegen. Hij is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dragen hoor, staat juist leuk. Prachtig al die kleuren in je bericht. Ik word er blij van. Assen was geweldig. Dan heb je Repin destijds zeker ook gezien in Groningen.
  Dobry vecher!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb Repin ook gezien. En wat ik ook fantastisch vond was de tentoonstelling over de Russische Landschapsschilders, heb je die gezien?

   Verwijderen
 5. Wat een heerlijk verhaal! Rusland moet prachtig zijn en de mensen inderdaad heel erg gastvrij! Goed dat je de sjaal gaat dragen, hij staat je zeker prachtig!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad een prachtig land, Nancy! Tenminste wat ik ervan gezien heb, het is natuurlijk vooral een ongelooflijk uitgestrekt land! Maar ik zou er graag nog eens rondreizen. Wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kyra, het is fantastisch hoe je telkens weer een boeiend stuk schrijft over een totaal verschillend thema of onderwerp dan de vorige. Heel heel leuk!!!
  Liefs van Christine de Belgique, je trouwste fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig die tekeningen en schilderijen, dat plaatje van het bos en het platteland! Goed om ook eens wat leuks uit Rusland te horen en zien. Soms weet ik alleen niet zo goed wanneer het echt is of je fantasierijke geest....
  Ik vind de sjaal ook wel erg knal, maar heel mooi, zal je vast goed staan, op een markt ofzo dan val je extra op en komen ze allemaal naar jullie kraam.
  Liefs uit Zeeland en Christine de Belgique, IK was die trouwste fan al!
  Addy XX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoor ik hier enige twijfel over mijn verhalen? Lieve Addy, geef me een koe en een driepootkruk en je zult verstelt staan!

   Verwijderen
 9. Hoi Kyra,

  Ik las zojuist je lieve berichtje op mijn blog. Dank je wel!! Het gemis en het verdriet zijn enorm, maar we proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de draad weer op te pakken.

  Je hebt een mooie ode aan Rusland gemaakt! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar hoop nog een keer in St Petersburg te komen. Het is leuk om te lezen hoe enthousiast je bent.

  Fijn weekend!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen