De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


maandag 28 oktober 2013

Herfstroerselen


En roerig is het, deze herfst! Het Ruslandjaar loopt ruziënd ten einde, Zwarte Piet gaat door het slijk en we hebben vandaag de heftigste herfststorm (probeer dat eens snel uit te spreken) sinds jaren.


Edoch, niet alles is kommer en kwel. Want wie de wind durft te trotseren en het bos ingaat (en ik geef toe, dat is vandaag niet helemaal zonder risico) komt in dit seizoen met tassen vol smakelijk voedsel thuis.
Zo hebben we de afgelopen week tamme kastanjes gezocht (rauw pellen, dan poffen in de oven of koekenpan), eekhoorntjesbrood (onderkant hoed weggooien, rest in stukjes snijden, olijfolie erover en half uurtje in een matige oven) en zelfs een handjevol jeneverbessen (in soepen en sausen).

tamme kastanjes: te herkennen aan de, auw, stekelige bolsters
eekhoorntjesbrood, een heel erg grote!
In de tuin ligt de grond bezaaid met appels. Ze zijn behoorlijk gebutst, dus moeten we wel dagelijks appeltaart eten.

Groninger Kroon en Bramley
De Oogst!
Herfst betekent echter ook dat één van de leukste Markten van Nederland er weer aan komt: de Diezijn-leuk Markt! Bijna honderd kramen met hippe en handgemaakte schatten, voor alle feesten die we willen vieren, voor alle mensen, voor alle culturen en voor alle smaken.
Gewoon op de Grote Markt in Groningen, op 3 november 2013.


Net als vorige jaren sta ik daar weer met wollige waren. Behalve kussens en sieraden van wol en wolvilt neem ik ook mooie decemberkadootjes mee. Bloemen, vogels en harten.
Veel harten.

Uit een lap rode gevilte wol knip ik een stapel harten,
ik borduur ze met glanskatoen...
...en vul ze met wol of kapok (katoen)
Ik maak Nederlandse harten:


Ik maak Zweedse harten:


Ik maak héél veel harten.
Want, laten we maar eerlijk zijn, daar hebben we in deze tijd duidelijk héél veel behoefte aan.9 opmerkingen:

 1. Lekker al dat eetbaars wat je kan vinden. Wij hadden hier appels, peren, tamme kastanjes en wat hazelnoten. Tamme kastanjes vind ik gekookt ook erg lekker, eerst pellen en dan koken. Hopelijk waait het op de markt niet zo erg als vandaag, hopelijk hadden jullie geen schade. Tot aanstaand weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de kastanjes ook wel eens gekookt, maar waarschijnlijk een beetje te lang (zat ondertussen naar Larkrise to Candleford te kijken, niet verstandig...) want er zat niet veel smaak meer aan! Leuk om je te zien, dit weekend! Tot dan.

   Verwijderen
 2. Wat leuk om te lezen over de oogst! Ik kan jammergenoeg niet op de markt komen, had dit jaar graag langs willen komen. Zo'n prachtig hart doet iedereen goed. Hoop idd dat het weer gaat meewerken voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoop je volgende keer te zien, Janny. Ik geloof dat deze markt er in april weer is!

   Verwijderen
 3. Wat heerlijk al die herfstschatten om te eten! Ik heb appelmoes gemaakt van valfruit met palmsuiker en kaneel en vanilleextract, zooo lekker!
  Veel succes op de markt en hopelijk verkoop je goed.
  Liefs XX

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijke herfstoogst heb je daar uitgestald. Leuke rode wollige harten. Komend weekend al die markt. Veel plezier alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kyra, ik heb vorig jaar 2 harten bij je gekocht en ze weggegeven. Ik wil er zelf ook graag eentje, wil je ruilen voor zeep?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een goed idee! Ik ben dol op jouw zeep, dat weet je. Neem je ze mee, dit weekend?

   Verwijderen
  2. Ja, ik neem ze mee. Ik heb ook weer schoonmaakzeep voor je als je wilt.

   Verwijderen