De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


vrijdag 4 oktober 2013

Ode aan de Duurzaamheid

Recyclen, het is een modewoord, iedereen heeft het erover en dat is niet voor niets. We leven boven onze stand, al decennia lang!
Zuinig met water en energie omspringen, minder vlees eten, vaker de fiets pakken, het helpt allemaal om onze wereld te behouden voor de toekomst.
Zorgvuldig met ons materiaal omgaan en niet te snel iets nieuws kopen scheelt ook energie en grondstoffen.


Omdat het 10 oktober weer de Dag van de Duurzaamheid is, wil ik het er weer eens over hebben.
Jullie weten dat ik graag een beetje moraliseer. Niemand is perfect.

Recyclen is duurzaam en dus beter voor het milieu, maar eigenlijk is recyclen gewoon leuk!
Het is leuk om je leven in te richten met tweedehands spullen. Om met weinig geld maar met plezier en creativiteit prachtige dingen te maken die uniek zijn en helemaal naar je eigen smaak.

Hoe kom je aan je materiaal?
Je kunt een heerlijke dag rondstruinen op rommelmarkten en in tweedehands- of kringloopwinkels.
Je zou je eigen klerenkast en zolder eens goed na kunnen kijken.
Organiseer ruilmiddagen met vriendinnen. Iedereen heeft wel dingen die nog prima van kwaliteit zijn maar waar de sjeu wat vanaf is.
Bewaar dingen die mooi gemaakt zijn of die je grappig vindt, je kunt ze misschien hergebruiken. Denk aan lege olijfolieblikjes (voor pennen, tandenborstels, opschrijfboekjes, keukenkruiden) of houten mandarijnenkistjes (ideaal voor het opbergen van, bijvoorbeeld - om maar eens iets volkomen random te noemen - wol).Andere voorbeelden van herbruikbare dingen zijn leren riemen, tassen en jassen.
Linten en stukjes stof, hoe klein ook. Hier maak je bijvoorbeeld horlogebandjes van.

saai plastic bandje
mooi Zweeds band
pennetjes voorzichtig losmaken, er zit een veertje in!

Ook (kinder)kleding die te klein of kapot is maar gemaakt van mooie stof kan hergebruikt worden. Kussens, tafelkleden, dekbedovertrekken, lampenkappen, rokjes, maak het gewoon van verschillende lapjes die je aan elkaar naait. Zolang jij het maar mooi vindt.


Mooie lege jampotjes: natuurlijk kan je daar weer zelfgemaakte jam in doen, maar ze zijn ook te gebruiken voor het opbergen van klein spul, als lampje (peertje aan een draadje door het deksel), als vaasje, kaarsenhouder (geverfd of versierd) of chocolade-puddingvorm.


Realiseer je de mogelijkheden van de dingen om je heen. Ze kunnen een heel andere functie krijgen (een rieten hoed als lampenkap, ouderwetse klipoorbellen op je zomerschoenen).
Mooie kopjes zonder schotel krijgen gewoon een andere schotel, alles wat jij mooi vindt is onderling te combineren: borden, kommen, glazen. Combineer op kleur of op thema (bloemen) of maak er een (extra) versiering op met een porceleinstift.


Kijk ook naar de kwaliteit van de materialen. Wol, linnen, viscose (gemaakt van cellulose, grondstof van papier), katoen, het zijn allemaal natuurlijke en daarom waardevolle materialen. De vorm kan je aanpassen, dus kijk daar doorheen!

Een oude wollen deken is eigenlijk een kostbare lap stof. Als je die zou moeten kopen, bijvoorbeeld om een stoel of poef mee te bekleden of om een jas van te maken, ben je een kapitaal kwijt!


Gebreide wollen truien zijn voor onnoemelijk veel projecten te gebruiken. Van knuffels voor je kind tot kussens op de bank.


Oude katoenen overhemden hebben vaak geweldige tijkachtige strepen of oudhollandse ruitjes, leuk voor jurkjes, rokjes of tafelkleden en zomerkussens.

kussens van overhemden en kinderkleding

Knopen zijn ware juweeltjes, vaak zelfs letterlijk. Je versiert er saaie kleding of kussens mee en er kunnen prachtige sieraden van gemaakt worden. Weet je nog hoe je uren bezig kon zijn met de knopendoos van je moeder?Gekregen kleding of kleding uit de tweedehands winkel kun je vermaken naar je maat en smaak. En natuurlijk ook hier weer: versieren!
Dus geen excuses meer, waar wachten we nog op, duurzaam zijn is vet! Hot. Cool. Hip. Gaaf. Mieters.
Van alle tijden.

9 opmerkingen:

 1. ik doe mee ! ;-) leuke ode aan de echte duurzaamheid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als mensen hiervan niet over de streep gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als mensen hiervan niet over de streep gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voorbeelden genoeg hier op je blog, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Kyra, de linkjes in mijn bloglijsten worden wel nieuw geopend, maar het overige niet (zoals CL). Ik zag dat het bij jou op dezelfde manier ingesteld is. De linkjes naar de tijdschriften (hiernaast) openen ook niet in een nieuw venster/tabblad.
   Ik heb wel een html-code, maar weet niet waar ik het bij deze linkjes moet plaatsen.
   Weet jij het?
   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk Willy. Ik merkte het later ook. Nee, ik ben vrees ik nog niet zover dat ik die kleine truukjes ook weet.

   Verwijderen
 5. Wat breng je me weer op leuke ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi lieve Kyra,
  Prachtig al die ideeën. Ik ben alleen nog blijven steken bij het bloemen haken van een paar blogs terug.
  Maar ik ben ook mijn kleding opnieuw aan het bekijken, wat echt weg kan en wat ik nog op kan pimpen.
  Liefs Addy XX

  BeantwoordenVerwijderen
 7. héhé, een glimlach hier in Schepdaal bij het zien van de knuffel van ons lief Loïcje.
  Knuffels terug, Christine.

  BeantwoordenVerwijderen