De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


vrijdag 12 september 2014

Zelfvoorzienend, duurzaam en... schoon!

Ik kan mezelf soms met stomme verbazing gadeslaan.
Als je het mij zo direct vraagt (ja, toe maar...) dan zeg ik dat ik een heel rationeel persoon ben. Dol op wiskunde en zo (en wie is dat nog, tegenwoordig).
Maar dan roert zich de herfst en prompt komt er zo'n onverklaarbaar, niet-logisch verlangen op, om het hol klaar te hebben voor de winter.
Net als die rare bevlieging in de lente.
Waar het vandaan komt mag Joost weten, normaal gesproken heb ik totaal geen last van een stoffig huis of van ramen waar je niet helemaal doorheen kunt kijken.
Nu dus wel. Ik ben aan het poetsen:


Daarnaast zit ik nog volop in de zelfvoorzienende fase en ben ik aan het prutsen met zelfgemaakte, natuurlijke lippenbalsem, geïnspireerd door Marieke.
Ik verslijt namelijk tientallen lippenbalsems per jaar en dat tikt aan.
Voor de liefhebbers:

LIPPENBALSEM
1 deel sheabutter of kokosboter
4 delen olijfolie, amandelolie of lijnzaadolie
2 delen bijenwas
etherische olie (mijn favoriet: citrusfruit)


Au bain Marie verwarmen (natuurlijk weet je wat dat is, zo smelt je ook chocola).
Door een druppel van het warme mengsel in een bakje koud water te laten vallen en het daarna tussen je vingers uit te smeren voel je of de balsem stevig genoeg is.
Te stevig? Wat olie erbij. Te dun? Bijenwas erbij.
De etherische olie er pas indoen direct nadat je het in het potje hebt gegoten. Voor een klein potje (ik gebruik die lieve mini-jampotjes) is 8 druppels genoeg.
Hard laten worden.

bijenwas in de pan, sheabutter nog in pot
Biologisch heeft natuurlijk de voorkeur. Voor alles wat je op je lijf smeert (en in je lijf stopt), toch?
De ingrediënten koop ik online.

mijn mooiste potje...
Om weer terug te komen op de Herfst-nesteldrang (jullie dachten misschien al dat dit weer een rommelig bericht aan het worden was, maar dat valt mee, ik hou de rode draad vast), ik wil dus de Boel Aanpakken. En dacht dat te gaan doen met, net als de lippenbalsem (ja, daar is-ie) alleen natuurlijke, liefst zelfgemaakte produkten.
Groot is mijn blijdschap als blijkt dat ik ook hier weer kan bouwen op een vriendin.

Wolvriendin Agnes stond op de onovertrefbare Markt van Melk en Honing in Zuidlaren (één van de leukste markten van Nederland; alleen al het feit dat ze zichzelf geen Fair noemen maar gewoon Markt spreekt al boekdelen) en had dit keer, naast haar gebruikelijke wolschatten een heel assortiment zelfgemaakte, natuurlijke schoonmaakmiddelen bij zich.
Natuurlijk vlogen die in mijn tas. Ook twee schattige gehaakte washandjes (met gladde kant en scrubkant).


Waar een mens al niet gelukkig mee kan zijn.

citrusazijn-reiniger, potash-olijfzeep en soda-olijfzeep

Nu heeft ze het ook nog eens allemaal voor ons op een rijtje gezet, de recepten, haar achterliggende gedachten en haar tips, hier.
Dus eigenlijk rest mij nu slechts te zwijgen.
En citroenschillen te sparen.

3 opmerkingen:

  1. Hoi lieve Kyroushka, heerlijk verhaal weer. Ik zat te denken; kan je je blogs niet bundelen tot een boek. IK zou het wel kopen!!
    Ik kreeg ook al weer een beetje herfst/winter van-buiten-naar-binnen-gevoelens en begon handwerkspullen te verzamelen. Het poetsen moet bij mij nog komen..... Maar gelukkig krijgen we toch nog een mooie september week volgende week. En in tegenstelling tot in onze jonge-meisjes-jaren ben ik van de lippenbalsem af. Nog een fijne resterende september! XXX Liefs uit zacht Zeeland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag lieve Addy, het poetsen staat bij mij vandaag op een laag pitje, de zon schijnt hier ook zo heerlijk. We hebben net met het hele gezin (dat klinkt heel makkelijk, maar hoeveel energie daar al in gaat zitten, dat "hele") in de bossen gezocht naar kastanjes en eekhoorntjesbrood. Ook zelfvoorzienend moet je maar denken. En heeeel leuk.

      Verwijderen
  2. kom heel per ongeluk hier terecht (kweet al niet meer wat ik zocht) en zit met een big smile alles te lezen. Heerlijk je manier van schrijven en zoveel humor, maar ook o zo heel veel is herkenbaar. Ik woon nu 2 jaar in Groningen, met heel veel plannen (winkeltje in antiek en Curiosa, B&B , theetuin en moestuin )maar nog nooit het openlucht museum van Warfum wat ik hier tegen kwam gezien. dat word dus ons volgende uitstapje Dank je wel, en ik blijf je verhalen en perikelen graag volgen. Groeten Caatje Curiosa

    BeantwoordenVerwijderen