De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


woensdag 28 mei 2014

Round Round

Nu we weer omringd zijn door bloemen, vogels en vlinders moet je eigenlijk alles loslaten, naar buiten gaan en genieten van het prachtige weer.

Zomerkussens, Eexterhout
Dat loslaten gaat niet zomaar, hier. Op de een of andere manier heb ik het drukker dan ooit in mijn leven. Ik wijt dat vooral aan mijn Pubers, die in volkomen onverschilligheid van de ene dag in de andere rollen. Dat vergt al mijn aandacht.

Rode lelies
Het is, net als de overgang, geen sexy onderwerp, maar ik moet er toch even over beginnen. Ongetwijfeld zitten er onder jullie meer ouders met pubers. Voor diegenen die die fase nog niet bereikt hebben, prenez garde! 
Misschien zijn er ouders die deze oorlogstijd zonder al teveel kleerscheuren hebben doorstaan, die willen vast zo vriendelijk zijn om ons hun wijsheid en inzichten door te geven.
Waar gaat het nou allemaal om?

Om pubers dus, met hun tunnelvisie-puberbrein, met hun korte-termijn keuzes en onredelijke logica.
Praktisch gezien komt het hierop neer: alles, ik bedoel letterlijk alles, wat van jou is is van hen.
Of het nou gaat om je nieuwe mascara, je kekke panties of je hippe onderhempje, Puberdochter ziet geen grens tussen mijn en dijn.
Je kan boos worden (en geloof me, dat word ik), ze zijn dan vol deemoed en voornemens het nooit meer te doen, maar dat duurt een minuut of tien. Daarna zijn ze weer helemaal in beslag genomen door een volgend puberprobleem, meestal te doen met klasgenoten, verliefdheden en uiterlijk.
Dat puberbrein dus, daar zit het probleem heb ik begrepen. Ik hou niet zo van dat soort populair-wetenschappelijke opvattingen, maar hier zit een donkere kern van waarheid in.
Het is geen toeval dat ik als moeder op urgente momenten altijd een lege wc-rol tref. Of dat alleen de kapjes van het brood nog overzijn voor mijn ontbijt.

Zonnebloemen
Om weer even terug te komen op deze prachtige zomerdagen: om mijn Pubers los te weken van scherm en koptelefoon ben ik begonnen met het inplannen van Gezinszondagen. Tussen al het agendageweld staan die dagen open en hoewel me dat heel wat strijd oplevert, blijven die dagen open.
Die dagen doen we Round Round.

Round Round: een term uit de familie van Houtman, maar gretig overgenomen door onze generatie. Je pakt een picknickmand vol lekkere dingen (dat is erg belangrijk) en stapt vervolgens de auto in om eropuit te trekken. Alleen kleine weggetjes, het liefst langs mooie oude dorpjes en boerderijen.
Daar waar het mooi is of waar iets leuks te doen is (denk aan een spannende plek in het bos, een stromend riviertje, een rommelmarkt, een openluchtmuseum of een terrasje) stop je.

ergens in Drenthe...
...waar wilde bloemen groeien
De picknick wordt het liefst verspreid over verschillende pitstops genuttigd.


Na het eerste kwartier, waarin je nog moet zorgen dat alle schermpjes uit blijven, is het een heerlijk ontspannen dag.

Het enige wat ik die dag kwijt ben, is het laatste woord.

11 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk om er met picknickmand op uit te trekken! Er zijn vast genoeg mooie plekjes te vinden.
  Over pubers wil ik nog niet nadenken, we hebben nu een 6 jarige kleuter puber. Daar heb ik m'n handen soms al vol aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We moeten maar bij de dag leven, Carolien. Het is niet anders.

   Verwijderen
 2. heel mooi stukje! Geinspireerd was ik al eerder door je familiedagen en de echte aandacht voor elkaar, hier op onze manieren ook doorgevoerd en we genieten er allen van. De eerste puber komt nu snel hier, eerste tekenen dienen zich aan, maar daar groeien we ook vast wel in en dan zien we wel weer verder ;-). Fijn weekend voor jullie gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jou rolt alles vanzelf de goede kant op, die aandacht voor elkaar zit er bij jullie ingebakken. En dan kun je ook nog eens heel leuk huppelen met jouw kinderen ;-)

   Verwijderen
 3. Het enige verstandige dat ik kan bedenken is: Hoe harder ze puberen, hoe vervelender, a-socialer, egoïstischer ze zijn, hoe harder ze zich tegen je afzetten, hoe beter ze zich ontwikkelen. Put moed uit de zwartste dagen; er komt echt weer zonneschijn en dan kan je zeggen dat je het goed gedaan hebt en dat ze verstandige volwassenen zijn geworden! Ik heb vooral veel gelachen in die tijd, gewoon om hun absurde pubergedrag. Liefs Addy XX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, da's niet echt een troostrijk berichtje, Addy. Want meestal vallen ze wel mee, die Pubers van mij. Ze zijn diep in hun hart eigenlijk heel lief (voor het verhaal moet je dingen soms wat aandikken, niet?).
   Is dat dan weer een slecht voorteken?

   Verwijderen
  2. Nou, dat valt nog mee Kyra, want ik dikte het ook wat aan. Feit is als ze zich tegen je afzettten dat dat goed is. Mijn kinderen waren ook best lief en het zijn fijne volwassenen geworden. Wel heb ik veel gelachen in die tijd! :) XX

   Verwijderen
 4. Wat een prachtige kussens en wat een geweldig idee! Hier maar één puber nog, maar pubert voor 3 haha. Heerlijk verhaal en prachtige foto's! Jij ook een heel fijn weekend! liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Had ik al gezegd dat ik je haar zo mooi vind, weer lang!!
  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat lijken jij en je dochter (van ver toch althans, de foto is wat klein) erg op elkaar!
  En ja, je bent heel leuk met je opgestoken haar!
  Liefs uit Schepdaal, l'amie belge Christine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb puberende nichtjes en neefjes en stiekum moet ik vaak om ze lachen en terug denken aan mijn eigen pubertijd samen met mijn broertje ( van wie de kinderen zijn) Het is allemaal zo herkenbaar , ik vond het zelf een moeilijke tijd dat puberen dus ik heb maar heel veel geduld met ze, alles komt weer goed. Geniet maar fijn van de zondagen samen

  BeantwoordenVerwijderen