De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


maandag 28 oktober 2013

Herfstroerselen


En roerig is het, deze herfst! Het Ruslandjaar loopt ruziënd ten einde, Zwarte Piet gaat door het slijk en we hebben vandaag de heftigste herfststorm (probeer dat eens snel uit te spreken) sinds jaren.


Edoch, niet alles is kommer en kwel. Want wie de wind durft te trotseren en het bos ingaat (en ik geef toe, dat is vandaag niet helemaal zonder risico) komt in dit seizoen met tassen vol smakelijk voedsel thuis.
Zo hebben we de afgelopen week tamme kastanjes gezocht (rauw pellen, dan poffen in de oven of koekenpan), eekhoorntjesbrood (onderkant hoed weggooien, rest in stukjes snijden, olijfolie erover en half uurtje in een matige oven) en zelfs een handjevol jeneverbessen (in soepen en sausen).

tamme kastanjes: te herkennen aan de, auw, stekelige bolsters
eekhoorntjesbrood, een heel erg grote!
In de tuin ligt de grond bezaaid met appels. Ze zijn behoorlijk gebutst, dus moeten we wel dagelijks appeltaart eten.

Groninger Kroon en Bramley
De Oogst!
Herfst betekent echter ook dat één van de leukste Markten van Nederland er weer aan komt: de Diezijn-leuk Markt! Bijna honderd kramen met hippe en handgemaakte schatten, voor alle feesten die we willen vieren, voor alle mensen, voor alle culturen en voor alle smaken.
Gewoon op de Grote Markt in Groningen, op 3 november 2013.


Net als vorige jaren sta ik daar weer met wollige waren. Behalve kussens en sieraden van wol en wolvilt neem ik ook mooie decemberkadootjes mee. Bloemen, vogels en harten.
Veel harten.

Uit een lap rode gevilte wol knip ik een stapel harten,
ik borduur ze met glanskatoen...
...en vul ze met wol of kapok (katoen)
Ik maak Nederlandse harten:


Ik maak Zweedse harten:


Ik maak héél veel harten.
Want, laten we maar eerlijk zijn, daar hebben we in deze tijd duidelijk héél veel behoefte aan.



donderdag 17 oktober 2013

Nog wat Vestjes...

Zo in de loop van de herfst komen er onvermoede instincten in mij naar boven.
Ik wil mijn kelder (in Drenthe nog steeds een onmisbaar onderdeel van het huis) en keukenkasten vol met voedsel hebben. Dat zouden natuurlijk weckpotten moeten zijn, maar zover wil ik niet gaan, een enkel potje zelfgemaakte jam en een flinke hoeveelheid pasta en rijst is ook goed.


Ik wil een stapel hout voor de deur waar je u tegen zegt. De houtkachel moet kunnen branden, wat er ook gebeurt in de wereld.

Ah, wat een rijkdom, zo'n mooi stapeltje hout, geordend, overzichtelijk, stevig als een huis...
...soms gaat het even mis
Ik wil weer mijn wollen kleden en wollen kussens op de bank en daar 's avonds heerlijk in wegzakken met een boek. Een héleboel boeken, want daar is het tenslotte herfst en winter voor.

"Lark Rise to Candleford", Flora Thomson
En ik wil alle overbodige rotzooi het huis uit.
Dat laatste gaat me energie kosten. En tijd. Maar het moet, het is een innerlijke drang, een omgekeerde voorjaarsschoonmaak: we kruipen ons hol weer in, dus er moet ruimte komen
De Kringloop beleeft momenteel gouden tijden door ons, er komen aan de ene kant volle dozen binnen (kinderkleren) maar we gaan eigenlijk ook nooit met lege handen weg.

Ook mijn naaimand pak ik eindelijk eens aan. Daar leg ik in de loop der maanden alles wat versteld zou moeten worden achteloos op een hoop. En vergeet het vervolgens gemakshalve.


Hebben jullie ook een naaimand? Vol met interessante lapjes stof, bloesjes waar een knoop aan moet, te krappe rokjes (kom kom, natuurlijk hebben jullie ook te krappe rokjes!!) en maillots met een gat die je eigenlijk wilde stoppen.
Die maillots lossen zichzelf weer op, want puberdochter kan ze natuurlijk al lang niet meer aan en wil ze ook niet meer aan.

Tussen alle verstelwerk vond ik ook weer een paar vesten (ik hou van vesten...), een saaie bruine en één in een akelige kleur beige..
Het bruine vest kreeg een waterval van kleine glaskraaltjes. Voor én achter.
Iets meer werk dan ik had gedacht, maar halverwege een waterval stoppen is nou eenmaal heel moeilijk.

eerst de plastic knopen vervangen voor mooie houten knopen


Het beige vest (ik kreeg het van iemand die zei dat de kleur haar niet stond, maar ik ken eigenlijk niemand bij wie beige goed staat) kreeg een fleurig festonrandje in rood en oranje.



En tenslotte een oud, maar lekker knalroze vestje waarop ik met katoendraad een paar bloemen borduurde.




Je ziet, veel kleren zijn na de oplapbeurt eigenlijk weer heel leuk geworden.
De Kringloop kan nog wel even wachten.

vrijdag 4 oktober 2013

Ode aan de Duurzaamheid

Recyclen, het is een modewoord, iedereen heeft het erover en dat is niet voor niets. We leven boven onze stand, al decennia lang!
Zuinig met water en energie omspringen, minder vlees eten, vaker de fiets pakken, het helpt allemaal om onze wereld te behouden voor de toekomst.
Zorgvuldig met ons materiaal omgaan en niet te snel iets nieuws kopen scheelt ook energie en grondstoffen.


Omdat het 10 oktober weer de Dag van de Duurzaamheid is, wil ik het er weer eens over hebben.
Jullie weten dat ik graag een beetje moraliseer. Niemand is perfect.

Recyclen is duurzaam en dus beter voor het milieu, maar eigenlijk is recyclen gewoon leuk!
Het is leuk om je leven in te richten met tweedehands spullen. Om met weinig geld maar met plezier en creativiteit prachtige dingen te maken die uniek zijn en helemaal naar je eigen smaak.

Hoe kom je aan je materiaal?
Je kunt een heerlijke dag rondstruinen op rommelmarkten en in tweedehands- of kringloopwinkels.
Je zou je eigen klerenkast en zolder eens goed na kunnen kijken.
Organiseer ruilmiddagen met vriendinnen. Iedereen heeft wel dingen die nog prima van kwaliteit zijn maar waar de sjeu wat vanaf is.
Bewaar dingen die mooi gemaakt zijn of die je grappig vindt, je kunt ze misschien hergebruiken. Denk aan lege olijfolieblikjes (voor pennen, tandenborstels, opschrijfboekjes, keukenkruiden) of houten mandarijnenkistjes (ideaal voor het opbergen van, bijvoorbeeld - om maar eens iets volkomen random te noemen - wol).



Andere voorbeelden van herbruikbare dingen zijn leren riemen, tassen en jassen.
Linten en stukjes stof, hoe klein ook. Hier maak je bijvoorbeeld horlogebandjes van.

saai plastic bandje
mooi Zweeds band
pennetjes voorzichtig losmaken, er zit een veertje in!

Ook (kinder)kleding die te klein of kapot is maar gemaakt van mooie stof kan hergebruikt worden. Kussens, tafelkleden, dekbedovertrekken, lampenkappen, rokjes, maak het gewoon van verschillende lapjes die je aan elkaar naait. Zolang jij het maar mooi vindt.


Mooie lege jampotjes: natuurlijk kan je daar weer zelfgemaakte jam in doen, maar ze zijn ook te gebruiken voor het opbergen van klein spul, als lampje (peertje aan een draadje door het deksel), als vaasje, kaarsenhouder (geverfd of versierd) of chocolade-puddingvorm.


Realiseer je de mogelijkheden van de dingen om je heen. Ze kunnen een heel andere functie krijgen (een rieten hoed als lampenkap, ouderwetse klipoorbellen op je zomerschoenen).
Mooie kopjes zonder schotel krijgen gewoon een andere schotel, alles wat jij mooi vindt is onderling te combineren: borden, kommen, glazen. Combineer op kleur of op thema (bloemen) of maak er een (extra) versiering op met een porceleinstift.


Kijk ook naar de kwaliteit van de materialen. Wol, linnen, viscose (gemaakt van cellulose, grondstof van papier), katoen, het zijn allemaal natuurlijke en daarom waardevolle materialen. De vorm kan je aanpassen, dus kijk daar doorheen!

Een oude wollen deken is eigenlijk een kostbare lap stof. Als je die zou moeten kopen, bijvoorbeeld om een stoel of poef mee te bekleden of om een jas van te maken, ben je een kapitaal kwijt!


Gebreide wollen truien zijn voor onnoemelijk veel projecten te gebruiken. Van knuffels voor je kind tot kussens op de bank.


Oude katoenen overhemden hebben vaak geweldige tijkachtige strepen of oudhollandse ruitjes, leuk voor jurkjes, rokjes of tafelkleden en zomerkussens.

kussens van overhemden en kinderkleding

Knopen zijn ware juweeltjes, vaak zelfs letterlijk. Je versiert er saaie kleding of kussens mee en er kunnen prachtige sieraden van gemaakt worden. Weet je nog hoe je uren bezig kon zijn met de knopendoos van je moeder?



Gekregen kleding of kleding uit de tweedehands winkel kun je vermaken naar je maat en smaak. En natuurlijk ook hier weer: versieren!
Dus geen excuses meer, waar wachten we nog op, duurzaam zijn is vet! Hot. Cool. Hip. Gaaf. Mieters.
Van alle tijden.