De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


zaterdag 2 januari 2016

Nieuwjaarsbakjes

Het is opeens 2016, ik was even met iets anders bezig en hoepla, weer een jaar erbij.
Nou heb ik een pesthekel aan knallerig vuurwerk maar ben ik dol op de symboliek van een nieuw jaar (van mensen die beweren dat het gewoon tussen de oren zit, dat het een dag is als alle andere, je weet wel, zon, regen en weer op tijd naar bed, van dat soort mensen word ik heel sikkeneurig).
Een Nieuw Jaar, een Schone Lei, Nieuwe Kansen, Nieuwe Mogelijkheden!
Laten we ze met beide handen grijpen en er iets moois van maken.

Een gelukkig, gezond en grenzeloos 2016 voor jullie allemaal!
Om het jaar alvast een duw in de goede richting te geven, heb ik Nieuwjaarsbakjes gemaakt. Van appels (die ik ook na alle appelflappen nog in overvloed in mijn keldertje heb liggen), frambozen (uit de diepvries) en noten.
De vanillesuiker is zelfgemaakt: een paar vanillestokjes in een pot met fijne kristalsuiker en die minimaal een paar weken afgesloten laten staan voor gebruik (ja, dat had je dus nog vorig jaar moeten doen, wel vooruitdenken natuurlijk).
In een wip klaar, want daar hou ik van.

NIEUWJAARSBAKJES:
- roomboterbladerdeeg
- appels, frambozen, nootjes, wat je maar lekker vindt
- twee volle eetlepels custard
- vier volle eetlepels vanillesuiker

De appels in stukjes snijden, mengen met de frambozen en de gebroken nootjes. De custard en de vanillesuiker er goed doorheen roeren.
Rondjes uit het bladerdeeg steken en in een muffinblik vlijen (heb je een metalen muffinblik dan eerst goed invetten).
ik gebruik mijn mooiste botervlootdeksel om de rondjes uit te steken
De bakjes vullen.
Ik heb van de restjes deeg een nieuwe bal gemaakt, die platgewalst met de deegroller en daar vervolgens weer ronde dekseltjes uitgestoken. De helft van de bakjes kreeg een dekseltje.
De randen goed aanduwen en met een vork wat gaatjes prikken.

In de voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 20 minuten.

Als dat geen goed begin van het nieuwe jaar is...

4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit!!! Een recept om uit te proberen in dit nieuwe jaar vol nieuwe kansen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit. En ook voor jou een heerlijk en fantastisch nieuwjaar gewenst met maar veel creatieve uitspattingen en leuke blogverhaaltjes,xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm, dat ziet er goed uit!
    Voor jullie ook een heel goed en creatief 2016!
    Liefs, Ineke (en ook van Hans)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben niet zo bakkerig, maar dit ziet er lekker en snel uit. Ga ik toch eens proberen!
    Ook voor jullie een goed jaar met gezondheid, blijheid en veel creativiteit en ja heerlijke blogavonturen. Liefs, Addy XXX

    BeantwoordenVerwijderen