De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


zaterdag 22 juni 2013

Zomerse Overhemden

zomer!
Na deze lange winter zijn we allemaal vastbesloten om van iedere warme zomerdag te genieten, toch?
Ik denk dan vooral aan wandelingen in het bos (mét picknick), fietstochten door kleine dorpjes en 's avonds lekker buiten eten, met familie en vrienden.
Jullie kennen ze wel, die plaatjes: allemaal gelukkig lachende mensen aan een lange boerentafel onder een appelboom. Met een glas wijn, slingers in de boom, zon en zaligheid. 
 

Die appelboom is in mijn geval een oude pruimenboom. Heel oud, want hij geeft nog maar zo'n tien pruimen per jaar, waardoor de wespen hem totaal niet interessant vinden.
Ouderdom heeft zo zijn voordelen.

In plaats van een prachtige, antieke boerentafel leggen we een aantal losse planken op twee kleine tafeltjes, met daaroverheen een groot kleed.
Een maaltijd buiten is natuurlijk al gauw een koningsmaal, dus met lekkere sla uit de moestuin en een grote pan groentesoep met brood is het geluk al bijna binnen.

Rest me nog het grote tafelkleed, wat kussentjes voor op de banken en een boomslinger die past bij deze feeststemming.

Nu heb ik al een poosje in kringloopwinkels staan kijken naar al die herenoverhemden, vaak met een gezellig Hollands ruitje of streepje. Prachtige stoffen zitten daarbij!
Bovendien waren er tijdens de lenteschoonmaak her en der wat kasten uitgeruimd, waarbij er nog een behoorlijk aantal oude overhemden boven water kwamen.

achttien overhemden
Ik zoek de mooiste bij elkaar (van katoen) en knip uit de rugpanden vervolgens zo groot mogelijke rechthoeken (want gemak dient de mens en als het sneller kan dan ben ik daar helemaal voor). 
Het kleinste overhemd bepaalt de maat!

Voor onze tafel heb ik een kleed gemaakt van 2.70 x 1.60 m, daarvoor had ik achttien overhemden nodig.

de uitgeknipte rechthoeken
Al die rechthoeken naai ik aan elkaar: eerst in lange stroken (drie stuks met ieder zes blokken), daarna die stroken weer aan elkaar. De rafelranden werk ik af met een snelle zigzagsteek en om het hele kleed komt natuurlijk een zoom.
Ziedaar mijn grote, wapperende zomerkleed.


Uit de voorkanten knip ik vervolgens de stukken voor de kussentjes.
De maat is hier minder belangrijk, zolang er maar twee bij elkaar passen. Grote overhemden leveren dus een groter kussen op dan kleinere overhemden.


De knoopjes kunnen we gebruiken om de kussens open te maken zodat het binnenkussen gewisseld kan worden (als er een kop soep omgevallen is...).

kussens van de voorpanden
Van de mouwen maak ik tenslotte nog de slinger. Niet moeilijk, gewoon driehoekjes knippen, even zigzaggen en aan een lint vastnaaien. Aan het einde van het lint naai ik een ringetje om de slinger aan op te hangen.

driehoeken voor de vlaggetjes, die hoeven niet gelijk te zijn
Nu alleen nog die zonnige zomerdag...

feest!
Ook te zien in favoriet tijdschrift Genoeg!

19 opmerkingen:

 1. En dan hierbij alvast: voor iedereen die de moeite nam om kasten door te zoeken, zakken uit te kammen en mannen over te halen (dat laatste was bij sommigen nog het lastigst, heb ik begrepen) op zoek naar oude overhemden voor dit project, een dikke, dikke dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je er vreselijk leuke dingen van gemaakt! Het past erg mooi bij de omgeving/tuin/huis. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WAUW, jij bent goed op dreef met je naaimachine!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk kleed, kom maar eens op het idee! Knap gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, dames. Ik zit nu te wachten tot we er ook echt van kunnen eten. Desnoods onder de paraplu's, misschien moet ik daar dan ook maar wat overhemdstukken op naaien ;-)

   Verwijderen
 5. Ik krijg zin om mijn kast te legen, of naar de kringloop te lopen. Wat macht het allemaal mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een ontzettend leuk idee lieve Kyra. Dat lijkt me nog een hele klus om zoveel leuke overhemden bij elkaar te vinden.
  Je hebt zo nog veel profijt van je naaimachine!
  Wanneer is dat te zien in dat tijdschrift?
  Ik ben een rokje aan het naaien.
  Alvast een fijne zomer gewenst.
  Liefs uit Zeeland XXX
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto's staan in de zomereditie van de Genoeg. Succes met je rokje, laat je hem zien als hij klaar is?

   Verwijderen
 7. En dan zeg jij dat je niet zulke goeie vrienden bent met jouw naaimachine?! Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kyra,

  Dank je wel voor je lieve woorden op mijn blog! Het jurkje is een van mijn favorieten :-)

  Jee, wat ontzettend leuk is je tafelkleed geworden. Wat ben jij creatief! Het resultaat mag er zijn! Mooier vind je nergens. Je gasten zijn vast en zeker onder de indruk geweest.

  Fijne week!

  Groetjes van Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Madelief. Hoop dat we veel in de tuin kunnen zitten!

   Verwijderen
 9. Prachtig en het staat erg gezellig. Mijn man heeft veel geruite overhemden, maar ze lijken wel onverslijtbaar.Nu maar hopen op een zonnige zomer. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat heb je mooi gedaan:-) en wat een werk weer. Daar heb ik het geduld niet voor hoor maar ik kom graag binnenkort kijken en genieten van je tafelkleed en natuurlijk van jou en je altijd lekkere soepjes.
  Lfs Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, wat leuk!! Ziet er echt prachtig uit, kan zo in een tijdschrift!! Dank je voor je lieve berichtje, gaat helemaal goed komen! :) liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je een leuke blog! Je maakt mooie dingen en schrijft erg leuk over je belevenissen. Ik kom eens vaker langs als je dat goed vindt.

  Groetjes,
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik heel gezellig, Hannah. Volgend bericht is een beetje voor jou, aangezien jij een bewonderenswaardig breister bent!

   Verwijderen