De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


donderdag 28 februari 2013

Kinderboeken

Een van mijn lievelingsboeken is Alice in Wonderland.
Dat heb ik nog een poosje geheim gehouden voor jullie, je wilt natuurlijk niet al je kruit in één keer verschieten. Bovendien heb ik jullie al verteld over mijn grote liefde voor Tolkien, dus helemaal onbeschreven is dit onderwerp niet.

daar ligt ze, op het stoeltje
Alice heb ik als kind al vele malen gelezen. De Nederlandse vertaling is buitengewoon goed, maar een boek wat zo door en door Engels is, is moeilijk over te brengen. Al die onherleidbare liedjes en gedichtjes maakten het verhaal voor mij echter alleen maar magischer.


in het engels en in het nederlands
Ook Winnie the Pooh was een topfavoriet. Die zachtaardige beer met al zijn vriendjes in het Honderd Bunder bos. (Wisten jullie dat een bunder een hectare is?).
Totdat hij opeens werd misbruikt door allerlei dubieuze schrijvers die hem Zen noemden en de Tao lieten beoefenen.Ook oud-president George W. Bush houdt van kinderboeken. Zijn lievelingsboek schijnt Rupsje Nooitgenoeg te zijn. Interessant detail is hier natuurlijk dat dat boek nog niet bestond toen de heer Bush jong was.
Nee, heb ik niet verzonnen.

Sommige boeken lees ik nu nog wel eens, niet omdat het verhaal nog zo spannend is, maar gewoon voor de sfeer. Doen jullie dat ook?

In de Ban van de Ring: wel vijftien keer herlezen. Met bijbehorende boeken, uiteraard.

je ziet dat ze worden gekoesterd
De boeken van Rosamunde Pilcher, idem (om maar even twee uitersten te noemen).


Nou had puberzoon vroeger moeite met lezen. Er waren natuurlijk veel spannender dingen te doen, bovendien was computerspelletjes spelen ook lezen. Toch?
Nou, nee dus. Dat was niet wat wij bedoelden met lekker lezen en dus voerden wij indertijd het concept van de Leesavondjes in.
Het gebeurde op de vrijdagavond (met de mogelijkheid om de volgende ochtend uit te slapen in het achterhoofd).
Houtkacheltje aan ('t was herfst, alhoewel, misschien ook wel lente, waarschijnlijk gewoon februari...), een pot thee en een bak chips op tafel, en dan verplicht lezen.
Met als vaste regel dat de stilte alleen mocht worden verbroken als iemand een heel grappig of interessant stuk wilde voorlezen.


lege augurkenpot, reliefglasverf, kaarsje erin
Het bleek een succesformule! Nog steeds hebben we leesavondjes en ook al heeft het schattige Dolfje Weerwolfje plaats gemaakt voor de enge Harry Potter, nog steeds delft de computer hier het onderspit.


Echter, waar ik me met moeite bij heb moeten neerleggen is dat mijn eigen kinderen Winnie en Alice absoluut niet cool vinden.
17 opmerkingen:

 1. Agathe staat onder de C, Jet! Ik ben erg van het ordenen.
  Narnia ligt op de plank in de kamer van Puberdochter, duidelijk een standje lager dan Tolkien! Het was wel een populair voorleesboek, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pooh beer is hier echt zó favoriet! Bij mij tenminste.Zo heerlijk hoe simpel hij de wereld om zich heen bekijkt.
  En wat leuk te zien/lezen dat jij Rosamunde Pilcher ook zo lekker vindt om te lezen. Ik weet nog dat ik na het lezen van mijn eerste boek van haar echt nog dagen, weken in die sfeer zat. En daarna alle andere boeken van haar gekocht natuurlijk, maar dat ene boek blijft eruit springen voor mij..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn favorieten van Pilcher zijn September en Coming Home, die ken je vast wel. Na zo'n boek wil ik het liefst mijn koffers pakken en naar Engeland of Schotland verhuizen...

   Verwijderen
 3. Pooh niet cool? Hoe kan dat nou toch. Hier is Pooh (met name de tekenfilms) gelukkig helemaal hot, wat wil je ook op die leeftijd. Is ook 1 van mijn favoriete kinderboeken. En wat heerlijk om sommige boeken vaker te lezen. Voor mij is dat Pride and Prejudice maar In de ban van de ring heb ik ook al herlezen. Dat verveelt nooit. Van Pilcher heb ik nog nooit gehoord, moet ik eens opzoeken.

  Om nog even op jouw vraag terug te komen over waar wij varen. Op ons zeilblog staat een linkje naar onze route, dan zie je in 1 keer waar we langs gevaren zijn. We liggen nu een tijdje in Las Palmas met mijn moeder. We gaan niet varen (ze wordt op een schommel al zeeziek).
  Liefs van hier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga weer eens op je zeilblog kijken!

   Jane Austen, ach ja. Was ik vergeten, maar die heb ik ook allemaal stukgelezen. Romantische zieltjes, dat zijn we.

   Verwijderen
 4. Ik krijg spontaan zin om weer eens te gaan lezen! Een van mijn favo boekjes is Le Petit Prince, maar ook Alice in Wonderland en Pooh zijn supergaaf. HP mag ik ook graag lezen, Narnia ook.
  Heerlijk, (oude) boeken. Mocht er eentje uit elkaar vallen, roep je maar! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jongens, voor boekenrestauraties en het edele vak van boekbinden gaan wij naar onze favoriet: Maartje. Zie hierboven!!

   Verwijderen
 5. Hoi lieve Kyra,
  BOEKEN,BOEKEN,BOEKEN, ik smul in een B-winkel
  Groot favoriet kinderboek is: BORRE en de nachtzwarte kat. Veel (voor)gelezen en als de kinders dan zo'n hond op straat zagen..'he, daar gaat BORRE!'Ook heb ik alle Agatha Christies.Als je niet lezen kunt (wilt) ben je zielig.... liefs petra n.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Borre hadden wij ook thuis. Dat zal dan wel in de familie zitten denk ik.

   Verwijderen
  2. Moet wel, want ik ken Borre niet. Klinkt een beetje scandinavisch. Pippi Langkous las ik wel, maar de televisieserie vond ik als kind al tenenkrommend. Die stemmetjes, jakkes. Maar goed, Borre was vast heel leuk!

   Verwijderen
 6. Kyra, ik neem 'Borre' morgenmiddag mee naar de spinmiddag. 'om voor te lezen'
  groet petra.n

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooral erg onder de indruk ben van je foto's ;-) prachtig, die oude boeken, met dat 'speelgoed'. Als kind las ik heel veel, tegenwoordig niet meer. De kinderen gelukkig wel veel. En ook Harry Potter ;) Le petit Prince en Rupsje Nooitgenoeg heb ik wel in mijn kast en ja, Alice in Wonderland, geweldig! Ik vond een tijd terug een leuk exemplaar bij de Kringloper. Zal het meebrengen op de DS-dag!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben dol op Pooh maar wel de Engelse versie. En als kind las ik graag de Chrestomanci serie en de boeken van Monica Furlong over heksen. Voorlopers van Harry Potter. Sinds een jaar heb ik een abonnement van de bieb en ben ik al die boeken aan het herlezen. Daar kan Harry Potter wat mij betreft niet tegenop.

  Ik neem zeep voor je mee naar de DS-dag! Hopelijk komt het niet tot een oorlog maar het is een prettig idee dat je altijd fris en fruitig voor de dag kan komen, wat er ook gebeurt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, maar ik ga een oorlog ontketenen over jouw zeepjes, wees gerust.

   Verwijderen
 9. Heerlijk al die boeken. Ik las en lees dolgraag. Als kinderboek kan ik me "Alleen op de wereld" herinneren. Voor mijn eigen kinderen was "Monkey" favoriet. En voor mij natuurlijk Jane Austen en de gezusters Brontë etc. De computer kan op geen enkele manier tippen aan zo'n heerlijk ruikend echt boek en de rijkdom die je voelt als je de bieb binnen loopt.
  Liefs uit ijzig koud Zeeland,
  Addy XX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gevoel van verwachting als je weer naar de bibliotheek ging! Dat weet ik nog heel goed. En dan opgewonden met een flinke stapel weer gauw naar huis...

   Verwijderen