De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


vrijdag 7 december 2012

Sinterklaas

Weinig dingen zo Hollands als Sinterklaas en Koninginnedag.
En weinig dingen die buitenlanders meer verbazen over ons dan deze twee feesten.
Die rare Hollanders, die overal vertellen hoe je met nivelleren , compromissen (het poldermodel) en vooral niet je kop boven het maaiveld uitsteken de wereld zou moeten regeren, die gaan opeens helemaal uit hun dak!
Van top tot teen in het oranje, massaal de straat op om te dansen, muziek te maken en rotzooi te (ver)kopen.

Koninginnedagarmband
Of ze verkleden zich in kleurige pyjamapakken en schilderen hun gezichten zwart. En strooien dan snoep op straat waarbij het de bedoeling is dat andere Hollanders dat weer bij elkaar graaien.
Leg dat maar eens uit aan een Japanner.

Intocht Sinterklaas in Roermond
Hoe dan ook, ik ben dus een Hollander en DOL op Sinterklaas. Kom niet voor 6 december met Kerst aan, want ik sta niet voor mezelf in!
Sinterklaas is hier in huis het belangrijkste feest van het jaar (nauw gevolgd door Kerstmis trouwens).
Maanden van tevoren beginnen ze al, de toespelingen over mogelijke kadootjes. Onnadenkende uitspraken kunnen dan leiden tot wéér een opbergsysteem voor plastic zakjes, of nog een dierenagenda.

We hebben een afspraak in dit huis: je spaart (zak)geld gedurende het jaar om leuke kadootjes te kunnen kopen voor Sinterklaas. Als dat niet lukt (en eigenlijk lukt dat nooit) dan maak je ze zelf, uiteraard met liefde en aandacht.
Dat laatste is geen straf, eigenlijk zelfs het leukst, want deze afgelopen weken waren gevuld van wol, hout, naaimachines en stofscharen.
Geheimzinnig geschuifel achter dichte deuren.

Warmwaterkruikhoes-poes voor Schoonzus
Achterkant met flap en gevilte staart
Voor de oplettende lezer
Traditie wil dat we voor ieder lid van het gezin, plus een oma en een favoriete oom en tante, een kadootje hebben.

Apple Laptophoes voor Broer, vilt
Met opgenaaid zakje voor snoertjes
Bij ieder kado hoort een zeer uitgebreid gedicht. In die gedichten worden alle familie-frustraties van het afgelopen jaar op een (meestal) aangename manier verwerkt. Daarna hebben we het er niet meer over.
Het geheel wordt verpakt in het allermooiste pakpapier (zelfversierd) waarbij er voor één keer niet op een boom meer of minder wordt gekeken.

Versieren met fantastische stempels van o.a. LittleZ en Creacuties
Boomstempels van Creacuties

Er zijn altijd weer kadootjes bij waar je het hele huis (en schuur) voor moet afzoeken, meestal aan de hand van een touwtje dat je moet volgen.
Daarbij doen wij ieder jaar weer of het ons totaal verrast.
Natuurlijk hebben we ook de fopkadootjes nog die rond en rond gaan en waarbij er iedere keer na het uitpakken weer een andere naam op blijkt te staan.
Maar uiteindelijk is iedereen blij. Met datgene wat gekregen is, maar ook met datgene wat voor de ander gemaakt en in blijdschap ontvangen is.

Kijk, lieve Russen, Amerikanen en Japanners, daar gaat het eigenlijk om bij onze Hollandse feesten: de rest van het jaar zijn we rustig en gematigd, maar op deze dagen laten we ons compleet door onze creativiteit leiden.
En dat, daar ben ik van overtuigd, herkennen jullie allemaal.


8 opmerkingen:

 1. ooooh, wat leuk om te zien dat je ze ook echt gebruikt :) heerlijk dat je er iets aanhebt! en wat een genot zo, die heerlijke tijd. onze jingens zijn nig te jing, maar ik kijk uit naar deze tijd, dat is zo anders sinterklaas vieren. heerlijk! en nu? op naar de kerst. mijn boom staat al :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben blij met je stempels, Jantina. Vooral het feit dat je er verschillende dingen mee kan doen, hartstikke leuk!

   Verwijderen
 2. Wat een leuke omschrijving Kyra! Wij duiken volgend jaar weer volop in de Sinterklaas-beleving met onze jongste, heb er nu al zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinterklaas met kinderen (of ze nou klein of groot zijn) is zo leuk. Je maakt hun herinneringen voor later!!

   Verwijderen
 3. Lieve Kyra,
  Wat een mooie dingen heb je gemaakt: de laptophoes en de kruikzak! Ik vond het heerlijk om Sinterklaas te vieren toen de kinderen klein waren, met zelfgemaakte kadootjes, maar surprises en gedichten maken is niet mijn sterkste kant...
  Je creatieve geest maakt overuren met al die blogs, hartstikke leuk!! Liefs uit Middelburg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt niet uit, je hoeft niet alles te kunnen om het gezellig te hebben, toch? En jouw creatieve geest kan er ook wat van!

   Verwijderen
 4. die laptop hoes met applicatie! fabulous!
  kus uit Galmaarden!

  BeantwoordenVerwijderen