De creatieve avonturen van een Wolvrouw (meestal) en een Houtman (zo nu en dan)

.


zondag 21 oktober 2012

Smaak


Je merkt dat je ouder wordt als je het gaat hebben over dingen die vroeger beter waren.
Dus met het risico dat ik nu als middelbare blogster opzij word geschoven, ga ik het hier toch over zoiets hebben:  de smaak van groente en fruit!


Jongens, ik kan me de tijd nog herinneren dat ik op het stoepje bij mijn moeder's keukendeur (want in die tijd zag je nauwelijks vaders in de keuken) zat te genieten van een stuk komkommer! Kom daar nu maar eens om!
Tomaten, nog zoiets. Eerst had je tomaten, toen trostomaten, toen die ook niet meer te pruimen waren kreeg je opeens de smaaktomaten.
Ik weet nog hoe belachelijk ik het vond toen ik bij de Appie het eerste bakje smaaktrostomaten in mijn hand hield.


Heel lang geleden lagen er opeens nieuwe vruchten in de schappen, die kwamen he-le-maal uit Nieuw Zeeland! En lekker dat ze waren! Lekker zacht, rijp en zoet.
Alleen de naam is hetzelfde gebleven:  kiwi.
Dan vraag ik in de winkel om een rijpe avocado.
"Ja", zegt die mevrouw, "je moet hem natuurlijk wel een paar dagen laten rijpen!"
Nou, het zal wel aan de Drentse lucht liggen, maar bij mij rijpen ze niet, ze drogen uit.


Nou kom ik weer even op het onderwerp reizen.
Een onverwacht leuke kant van zo'n zomervakantie in Italie is dat je opeens tomaten op je bordje krijgt die zowaar de tijd hebben gekregen om te worden wat ze horen te zijn: zongerijpt en lékker! Alleen wat olijfolie en wat zout erover, meer is niet nodig.

tomaten, mozzarella, verse oregano
Nederlands/Italiaans etentje, mjam.
Hoe ik op dit onderwerp kwam?
Ik kwam vandaag thuis van bovengenoemde Appie met het eerste pondje mandarijnen van dit jaar. Die totaal geen smaak hadden.
Mandarijnen? Ja, ook al mandarijnen zonder smaak!
Maar dat rotpondje kostte me wel 3,99 euro!! Weet je wel hoeveel gulden dat is? Acht gulden tachtig!!!
Waarmee ik mezelf, vrees ik, voorgoed als middelbaar heb neergezet.

9 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar !! Voeding die echt goed smaakt en ook nog eens gezond is is in deze tijd moeilijk te vinden. Zelfs bij de biologische kraam laten ze zielige verschrompelde te lang gelegen groenten dagen liggen.Er is wel een gek die het koopt. Lijkt me ook niet gezond toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo herkenbaar! De vergelijking met vroeger heb ik niet echt, maar ik vind smaaktomaten ook onzinnig... Horen niet alle tomaten smaak te hebben? Dit jaar heb ik trostomaatjes gekweekt - kan ik ze heerlijk zelf in de zon laten rijpen net zo lang als ik wil :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's onze maatschappij - mensen willen op elk moment willen beschikken over alle mogelijke dingen. Dan krijg je dat. En als vruchten dan van de andere kant van de wereld moeten komen, mogen ze niet te rijp zijn en worden ze geplukt ruim voordat ze lekker zoet zijn. Ik weet nou niet of de schuld bij de consument ligt of bij de winkel. Of misschien wel allebei.

  Hier in Zweden varen we gewoon 10 minuutjes met onze boot naar de overkant van ons meer en plukken daar onze bosbessen en paddestoelen. Heerlijk zijn die :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De trostomaatjes in mijn moestuin zagen er dit jaar treurig uit, gebarsten en bruin. Te veel regen! Maar volgend jaar ga ik het weer proberen, dit keer met een afdakje erboven. Een soort tomatenveranda!
  En ja, in Zweden heb je grote bossen waar nog heel veel lekkers te vinden is. Maar sst, ik zal je een geheim vertellen: hier op de Drentse brinken stikt het van de eekhoorntjesbrood!! Niet verder vertellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Kyra, wat herkenbaar! Vroeger, ahum, nam ik regelmatig als kind een tomaat als snack tussendoor. Die smaak ken ik nu nog nog maar ik heb idd geen tomaat meer gevonden die net zo smaakt als de tomaten van toen. Jammer toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Kyroushka,

  Via een vriendin kom ik hier.
  Eén maal per week koop ik ook een avocado.
  Ik neem niet die rijpe (C1000, Goeten) maar eentje die nog moet narijpen en dan heb ik een heerlijke vrucht....
  Boter van het oerwoud noemen ze het ook...

  Ben een tomatenfan en eet er elke dag wel eentje. Ook in schijfjes op brood met beleg eronder. Soms met wat knoflookpoeder erop...

  Groetjes van Annet (bij Gieterveen):)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als de C1000 in Gieten rijpe of bijna rijpe avocado's heeft, dan kan het toch niet aan de Drentse lucht liggen ;-)
  En nu ik hier toch geheimen aan het opbiechten ben, de Lidl, ja echt!!, heeft kleinere trostomaten in een plastic bakkie. En die zijn WEL lekker. Dus Jannie, ik hoop dat er een Lidl bij je in de buurt is!
  En dat plastic bakkie, dat recyclen we natuurlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, ik moet erg lachen om je guldens. Mijn moeder (sorry!!) doet dat ook nog steeds. Maar je hebt wel gelijk!! Ik heb in Turkije heerlijke mandarijnen gegeten! Ze zagen er niet uit en je zou ze hier vast niet kopen, maar lekker!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uit mijn eigen moestuintje smaakt alles lekkerder, dan lust ik zelfs bietjes. En omrekenen doe ik nog steeds, het heeft me al van heel wat aankopen die ik niet nodig had weerhouden.

  BeantwoordenVerwijderen